Lystbådehavnen

Rudkøbings lystbådehavn

Velkommen i Rudkøbings moderne lystbådehavn!

For tiden kan det være lidt vanskeligt at få fat i en myndighedsperson på Rudkøbing havn, da der ikke er fast træffetid på havnekontoret. Man kan forsøge sig på telefon: 6251-6270.

Fastliggere, der er på tur og har behov for at melde tidspunkt for tilbagekomst og dermed behov for rådighed over egen plads, kan senest dagen før hjemkomst indtale brobetegnelse, pladsnummer og tidspunkt for hjemkomst på telefonsvareren på 6251-4372

Rudkøbing havn ligger midt på vestsiden af Langeland , lige syd for Langelandsbroen til Siø - centralt i Det sydfynske Øhav. Havnen ejes af Rudkøbing kommune.

Rudkøbing havn omfatter anløbsmuligheder og faciliteter for lystfartøjer, erhvervstrafik, færger og fiskefartøjer. Fra trafikhavnen er der mange daglige færgeforbindelser til Marstal på Ærø
 (en time) samt til Strynø (en halv time).

På Rudkøbing havn sejler desuden i sommersæsonen de sejlførende udflugtsskibe "Meta" (skonnert) og "Dolly" (colin archer). Langelands Museums nyrestaurerede galease "Mjølner" og den 100 år gamle, sejlførende lodsbåd "Ejno" er  hjemmehørende i Rudkøbing.

Plan over Rudkøbing lystbådehavn

1) Rudkøbing Sejlklub
2) Bad og wc. Havnekontor. Vejrstation.
Gratis urtebed.
3) Telefon
4) Mastekraner
5) Diesel og benzintank
6) Hotel og restauranter
7) Grill og havnerestaurant (sejlsæson)

Lystbådehavnen er stor og moderne, men ligner ikke de bådparkeringspladser, man ser mange andre steder. Rudkøbing Skudehavn , som den også kaldes, har kapacitet til omkring 350 lystfartøjer . Langt de fleste pladser findes i den nye del af havnen. Den blev etableret i 1989 og udvides og forbedres til stadighed. Overalt i den nye havn er dybgangen 2,5 meter (speedbådbro anlagt 1998 dog 1,4 meter). I den gamle lystbådehavn er dybgang 2,20 meter, visse steder mindre, se søkort, havnelods eller havneguide.

Rudkøbings lystbådehavns klassifikationer er de maksimale (iflg. Dansk Sejlunions "Tursejlerhåndbogen" 1999):

• Sikkerhed: 5 (af fem mulige)
  • Miljø: 5 (af fem mulige)
  • Toiletter: 5 (af fem mulige)
  • Bad: 5 (af fem mulige)

Priser for gæstesejlere i Rudkøbings lystbådehavn

For gæstesejlere er princippet, at alle pladser med grønt skilt er gæstepladser. Erhvervshavnens søndre bassin rummer også anløbsmulighed for især større lystfartøjer. I den nye del af lystbådehavnen er der ved forskellige broer fast reserveret et antal anløbspladser for gæstesejlere.

Priser for anløb af Rudkøbings lystbådehavn er i 2008

• 100 kr. (både op til otte meter)
  • 110 kr. (både op til ti meter)
  • 130 kr. (både på 10-13 meter)
  • 150 kr (både på 13-15 meter)
  • 185 kr (både på 15 meter og derover)
  • 265 kr (lejrskoleskibe > 8 personer)
  • Beregning for flerskrogsskibe: Længden plus 50 procent.
  • RABAT: Efter 3 sammenhængende båddøgn , 1 båddøgn uden beregning.
  • Strøm: 10 kr. pr. døgn for 220V, -   25 kr. for 380V

• KRANLIFT:
    32 tons PPM mobilkran:   Henv. mb.:2993-3899
    Travellift: l Henv. mb.:2049-2380

• FASTLIGGERPLADS: En båd på fx. 26 fod koster årligt (2003)  2580 kroner incl. vinterplads og en båd på fx. 33 fod koster  4515 kroner årligt. Derudover er der ingen gebyrer eller indskud. Havnekontoret, tlf. 6351 - 6270, kan oplyse alle priser og vilkår. Venteliste kan forekomme. Borgere på Langeland nyder fortrin på evt. venteliste.

Faciliteter i Rudkøbings lystbådehavn

Lystbådehavnen byder på fine toilet -og vaskeforhold, og der er lys, vand og strøm på alle broer. I havneområdet eller i byen findes de fleste nødvendige faciliteter.

Gæstesejlere kan få adgang til lokale i Rudkøbing Sejlklubs skønt beliggende hus. Fra både lokale og  terrasse er der en pragtfuld udsigt  over Det sydfynske Øhav.

På havneområdet er der små transportvogne beregnet til transport af udrustning mv. til og fra båd. De kan lånes for en 10'er, der leveres tilbage igen, når vognen klikkes på plads efter brug.

For brugere af Rudkøbings lystbådehavn findes bl. a. på havneområdet:

Havnekontor  Bad og wc  Vejrstation  Klubhus m. tv
 Restauranter  Grillbar  Hotel  Ferielejligheder
Urtebed  Sejlerkøkken   Svømmesal  Minigolf
Friluftsskak  Basketballbane  Petanquebane  Legeplads
 Vaskeri   Dieseltank  Benzintank  Mastekraner
 Marineskrædder  Yachtværfter  Beddinger  Slæbested
 Miljø-station   Grill-steder  Sandstrand  Badebro
 Sejlmager  Mobilkran , 32 t.  Træskibsværft  Havnesmed
Travellift

I byen findes bl. a. marineforretning, bådmotorværksted (Humblevej), cykeludlejning samt fire supermarkeder, posthus, apotek, turistbureau plus et stort udvalg af specialforretninger.

PS: Kort & Matrikelsestyrelsens havnelods (1998) for Lillebælt og Farvandet syd for Fyn er meget mangelfuld og fejlagtig, hvad angår Rudkøbings lystbådehavn. Rudkøbing Sejlklubs ovenstående oversigt over faciliteter m. v. er den korrekte pr. primo juni 2005. Læs også Kommas Havnelods (Aschehoug Fakta) samt den opdaterede udgave af Tursejlernes Håndbog fra Dansk Sejlunion.

Internetadgang og Hotspot

I Rudkøbing sejlklubs hus har vi i det sydvendte lokale opstillet en PC, således at man herfra kan surfe på Internettet og passe sin E-post. PC'en er stillet til rådighed for havnens gæster af kommunen.
Endvidere er der opsat et trådløst access-punkt, således at man de fleste steder fra lystbådehavnens område kan komme på Internettet fra sin egen bærbare PC - forudsat naturligvis, at den er forsynet med et trådløst netkort.
Nedenfor ses Connie fra Nakskov, der med mand og 2 børn den 11. juli 2004 er på vej til Sønderborg i deres nyerhvervede Luna26 "Ægir". De er glade for det åbne klubhus, hvor de uanset det triste sommervejr kan sidde lunt og hyggeligt og nyde deres mad. De er også glade for vores nye surf-mulighed på Internettet. Connie er netop i gang med at checke sin mail.